Midsommarbäckens Kennel

 

 

image1 (9)

Axa är den förstfödda valpen ur Wildas A-kull. Är i skrivande stund 7 mån och har redan visat sig ha rejäl jaktlust med ett tätt och bra hörbart skall,ståndat älg över fem timmar. Har stora förhoppningar om henne.

2021-01-22

Dags att uppdatera presentationen av Axa, har hänt en hel del sedan jag skrev detta för 4 år sedan:

 

Kort efter detta råkade Axa ut för en hemsk olycka, du kan läsa och se mer om den här,ett stycke ner på sidan: http://www.midsommarbackens.se/?ibp=6

När jag insåg att hon skulle överleva och inte vara förlamad så bokade jag in den sista tiden som fanns på älghägnet i Ockelbo,trodde inte att hon skulle skälla älg igen.

Efter 6 veckor i buren fick hon vara lös inne korta stunder. Då passade hon på att smita ut en dag när ytterdörren hade glömts öppen. Efter 10 minuter hördes det skall från Axa,och efter någon minuts förflyttning ekade ståndskallet över skogen. Blev alldeles kall i kroppen då jag visste att hon inte var färdigläkt. Tog mig skyndsamt och försiktigt in på ståndet där hon skällde på en älgko. Visslade in henne och gick hem,glad över att hon var välbehållen och framförallt jagade!

 

Efter detta har hon varit lite het på älgarna, men hon får stopp på dom till slut, vet ej om det beror på den omilda behandlingen hon åkte på.

 

Nu är hon en riktigt bra älghund med ett stort, väldigt snabbt och effektivt sök. Hon "gör" en älg på glesa marker.

Enorm jaktlust, skäller dagar och nätter, alldeles för långt förföljande, hänger på i miltal, över sjöar och älvar om det behövs.

Mycket bra skall, hörs kilometervis, tätt skall, runt 90/min,stundtals över 110. Skäller även vildsvin och björn.

Har gjort några riktigt långa jobb på björn.

Är väldigt lätt i kroppen (20 kg), färdas fort i skogen och har en uthållighet över det vanliga,tål att jagas med många dagar på raken. Frontar oftast älgen.

Hemma är hon en riktig knähund, lugn och stabil. Älskar alla, både hundar och människor.

Jaktproven har gått sådär, två gånger har hon skurit upp tassarna,så jag fick bryta. Vildsvin är roligt att jaga, fast husse talat om att det är älg som gäller för dagen.

Hon har nu gått sina två sista ettor och är därmed SE J(lö)CH, FIN JCH.